LITERARY PARABLES IN LECTURING THE QUR’AN

Authors

  • Hajri Mandri Lecturer of Literature, Albanian University, Tirana

DOI:

https://doi.org/10.58885/ijllis.v12i7.62hm

Abstract

In this research, we will present the role of Qur’an parables in enriching the literary thinking and structure of the lecture, while enjoying aesthetic aspects of its discourse. Parables (or literary parables) are theoretically described and demonstrated with specific examples in Qur’an lectures as teaching models. The form of paraboles discolouration is employed frequently in the Qur’an as an archetype, as a requirement for likeness. On the subordinal side, they appear expressly in the Qur’an as a condition for the message that follows.

Keywords: parable, literary parables, Qur’an, aesthetic pleasure, illustration as need of similarity, canonical functions, structure of oral literature.

References

Akademia e Shkencave: Studime filologjike, nr. 1 dhe 2. Tiranë 2003.

Drita e Kuranit-revistë shkencore për studime kuranore, Tiranë 2007.

Eko, Umberto: Mbi Letërsinë, Tiranë 2007.

Fjalët e biblës sime të parë, shtypur në Sllovaki, box 205.

Forceville, C., & Urios-Aparisi, E. (Eds.). (2009). Metafora multimodale. Mouton de Gruyter.

Frojd, Zigmund: Endrrat dhe deliret, Tiranë 2002.

Gibbs Jr, R. W. (2008). Manuali i Metaforës dhe Mendimit të Kembrixhit. Cambridge University Press.

Grup autorësh: Zhvillimet në shkencat e ligjërimit dhe lënda e gjuhës dhe e letërsisë në arsimin parauniversitar, Botimet Albanologjike Tiranë, Fq. 524, Viti 2020.

Historia e letërsisë perse: Shtëpia botuese “Naimi”, Tiranë 2008.

Instituti Albanologjik i Prishtinës: Gjurmime albanologjike, Prishtinë 1989.

Instituti i Kontakteve Kulturore: Fjala, 2003, revistë kulturologjike.

Instituti Shqiptar i Mendimit dhe Qytetërimit Islam: Univers, Tiranë 2005.

Jakllari, Adem: Historia e mendimit etnologjik dhe mitologjik, Tiranë 2003.

Jeferson, Ann: Teoria letrare moderne, Albas, Tiranë 2006.

Kazim, Ebraim: Ese mbi temat e Islamit.

Kazim, Ebraim: Ese mbi temat e Islamit.

Khajam, Omar: Rubairat, Tiranë 2005.

Lakoff, G., & Johnson, M. (1980). Metaforat me të cilat jetojmë. Shtypi i Universitetit të Çikagos.

Mevlana, Xhelaledin, Rumi: Masnavi Ma’navi, Tiranë 2007.

Perla: Revistë kulturore shkencore, Tiranë 2007/4. 2005 /1.

Përmbledhje ligjëratash, Prishtinë 1976, Nr. 2.

Qosja, Rexhep: Panteoni i rralluar, Prishtinë, 1988.

Rugova, Ibrahim: Refuzim estetik: Rugova, Ibrahim; Pages: 367, Prishtinë 2005.

Schiller, Friderich: Mbi edukimin estetik të njeriut, “Plejad”, Tiranë 2004.

Shaban Sinani: Etnos në Epos, Shtëpia botuese: “Naimi “Tiranë, Viti: 2011, Fq. 240.

Sinani, Shaban: Beratinus, Tiranë 2004.

Sinani, Shaban: Përveçime-Studime letrare, Prishtinë 2007.

Downloads

Published

2023-07-17

How to Cite

Mandri, H. (2023). LITERARY PARABLES IN LECTURING THE QUR’AN. ANGLISTICUM. Journal of the Association-Institute for English Language and American Studies, 12(7), pp.62–67. https://doi.org/10.58885/ijllis.v12i7.62hm

Issue

Section

Volume 12, No.7, July 2023